måndag 16 mars 2009

Josef Fritzl

Har nyss läst lite om rättegången på Aftonbladet.
Det är några saker jag verkligen reagerar på. Alltså utöver det makabra som man redan känner till.

– Jag har känt skuld i 24 år

Jaha? Men om han nu kände sån skuld, varför fortsätta med det? Varför inte släppa ut dem efter en dag, om han nu började känna skuld direkt? Eller, varför ens spärra in dem? Och om han nu var tvungen att göra det...varför inte låta dem bo på lite större yta än 11 kvm?
Nej, det är lögn. Han känner skuld nu när han vet vad som väntar. Hade historien aldrig uppdagats hade han fortfarande glidit ner i sin källare. Helt utan skuld.

– Jag är rädd

Ja, det ska han vara. Rädd för att majoriteten av människorna han kommer träffa resten av sitt liv avskyr honom. Många av dem vill plåga honom. Många vill döda honom. Han kommer få leva i skräck resten av sitt patetiska liv. Och förhoppningsvis kanske känna ett uns av den skräck h ans dotter fått stå ut med i 24 år.

Nästa sak jag reagerade på var inte Josef Fritzl själv utan hans advokater.

– Incest och inspärrade människor har funnits i alla tider.
Vad är det som gör det här fallet så exceptionellt? Om han verkligen hade varit ett monster hade han dödat dem (familjen) och då skulle ingen ha uppmärksammat det här.


Jaha, det har funnits i alla tider och därmed är det alltså okej? Det ska rättfärdigas med att det "alltid har funnits"? Ett sådant tänkande fungerar inte. Tiderna ändras och vi ändras med dem. Annars skulle vi fortfarande korsfästa människor, eller ha slaveri, eller varför inte slänga ut folk till lejon för nöjes skull?
Och varför är det här så exceptionellt? Varför måste man fråga? En pappa spärrar in sin egen dotter, i källaren i huset där han bor. han våldtar henne 3000 gånger och hon föder hans barn. Måste man säga mer? Och jo, han är ett monster. Bara ett monster kan göra en sådan sak. Det hade varit mer humant att döda dem. Och jo, mord uppmärksammas det med. Vad för en advokat tror inte det?

Och lilla Josef Fritzl var ett oönskat barn. han var såååå ensam. ja, det rättfärdigar ju absolut att låsa in sitt eget barn i en källare och våldta henne. För så gör ju alla männsikor som var oönskade av sina föräldrar - man låter det gå ut över sina egna barn.
Nej. Fängelse åt monstret - och där kommer han dö. För rättvisa skipas bakom lyckta dörrar. På gott och ont.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig till punkt och pricka!1 Finns INGET som någonsin kan rättfärdiga det han gjort!! Varken orsak eller ursäkt!!
Kul att hitta din blogg :) Kommer tillbaka fler gånger :)
Ha en fin fin lördag

/Annette