tisdag 4 november 2008

Förbundskapten...

Jaha, så var det klart att Maradona tar över rollen som förbundskapten för Argentina. Den gamle legendariska fotbollsspelaren ser det som en heder. Och det är en heder. Han har blivit vald. Han får äran att försöka leda Argentina till VM 2010. Folk litar på honom, respekterar honom och tror på honom. Precis som det ska vara.
Alla vet väl vem Maradona är? Han var stor. Enorm. Gigantisk. Rent fotbollsmässigt alltså. Karln är inte särskilt lång (166 cm har jag tagit reda på). Men vad gör det? Han är en av världens genom tiderna störste spelare. Argentina vann VM år 1986 mycket tack vare Maradona. Ja, fotboll är en lagsport och det är totalt 11 man på plan men ibland kan faktiskt en spelare göra skillnad mellan guld och inte guld. Maradona var en sån kille som gjorde skillnad.
Han har många meriter som spelare men inga som tränare. Men som sagt - han är en legend. Han kan en del om fotboll. Varför kan inte vi ha en sådan förbundskapten? Vi sitter här med Lagerbäck. Ja, han har lett Sveriges landslag till fem raka mästerskap men sen då? Inget händer i mästerskapen. Vi spelar tråkigt. Och inte nog med det, vi spelar så...vad ska man säga? För att få spela i Sveriges A-landslag känns det som att man måste vara minst 30 år. Nya talanger verkar inte få chansen. De får inte ens chansen fast de dominerar i allsvenskan. Fast Elm fick förstås den stora äran att i alla fall TITTA i pärmen. Vår sista match (hemma mot Portugal) gjordes INGET byte. Även fast Elmander (dessutom nyligen tillbaka efter skada) fullkomligen gick på knäna och höll på att ställa till det ett antal gånger byttes han inte ut. Ingen byttes ut. Berg fick vara kvar på bänken. Berg! Han som fullkomligen öser in mål i holländska ligan. och Elm då. Som är en av allsvenskans bästa spelare. Nej, jag anser att man måste satsa på att få in lite ungt folk, nya talanger. Hungriga spelare. Och spelare som kan ge Zlatan nåt att jobba med. Zlatan är vår bästa spelare, en av världens bästa spelare men om han ska kunna göra mål måste han få en boll. En boll får man inte genom att ta den och betala i kassan utan man får den via passning. Och eftersom det i fotboll är en så där 4 backar som gör allt för att hindra en forward från att ta bollen så msåte passningen alltså vara bra.
Men, men...Lagerbäck verkar sitta där han sitter. Lika bergsäkert som att...ja, fyll i själva nån bra metafor eller vad det heter.
Man får hoppas (för Argentinas skull) att Maradona gör ett bra jobb. Och att Lagerbäck avgår. Sen kan väl Glenn Hysén eller nån ta över Sverige. Bra? Troligen inte. Bättre än Lagerbäck? Javisst ;-)

1 kommentar:

Anonym sa...

Äh Sverige borde ha Svennis! :P